Adventní výprava do Kroměříže 2022

O prvním adventním víkendu se celý 98. oddíl vydal na tradiční předvánoční akci. Letos jsme zavítali do nádherného města zapsaného na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO – Kroměříže. Oproti minulým rokům nás tentokrát jelo mnohem více, celkem na výpravě bylo rovných 40 skautů našeho oddílu! Střechu nad hlavou nám zajistila skvělá klubovna Kroměřížských skautů, situovaná nedaleko historického centra města a slavné Květné zahrady.

Společné foto u minizoo v kroměřížské zámecké zahradě

Již ve vlaku se rozkřikla informace, že snad je něco s Beltémskou hvězdou v nepořádku. Ale co se stalo? To nám přiblížila večer v klubovně babička, která si při čtení pohádky zazoufala, že vánoce již nejsou to co bývaly. Proto se i hvězda ztrácí a hrozí, že vánoce zaniknou úplně. A to jsme přeci nemohli nechat být jen tak!

V sobotu začala velká bitva o záchranu vánoc. Seznámili jsme se s co největším počtem nejrůznějších tradic a zvyků, které k vánocům patří. Ať už jde o vyrábění betléma, pečení cukroví, obdarovávní druhých dárky, či koukání na pohádky. U toho jsme ale samozřejmě nezapomněli ani na sportovní hry, nebo se zamyslet nad pojmy jako jsou např. lidská práva.

V neděli jsme navštívili mši svatou v krásném historickém kostele sv. Mořice, a poté již nezbývalo než najít a vrátit Betlémskou hvězdu zase zpátky na své místo a pak hurá domů na oběd:-) Budeme se těšit na další společné oddílové akce. Ta nejbližší nás čeká již zanedlouho – oddílová besídka. Máte zapsáno v kalendáři?

Fotky z výpravy naleznete zde